Den lokale dametøjsforretning: En vigtig aktør for lokalsamfundet i Lystrup

Den klassiske købmandsleg fra barndommen, har for 70-årige Inger-Lis Andersen udviklet sig til et sandt butikseventyr. På 31. år står hun bag disken i Cotton Look og her fylder tøj og mode ikke alt. Hos Inger-Lis er der nemlig altid kaffe på kanden og plads til en god snak, hvilket ifølge hende er blandt ingredienserne til et stærkt lokalsamfund.

Inger-Lis Andersen mener selv, at hun i hvert fald har to gode år bag disken endn

Af Emily Walsh

”Jeg har altid leget købmand da jeg var lille. Gemt tomme havregrynspakker og kaffeposer og alt muligt. Det har altid ligget i kortene”

Dog havde 70-årige Inger-Lis Andersen nok ikke forestillet sig, at købmandslegen med havregrynspakkerne og kaffeposerne en dag skulle ende med at være en forretning med dametøj, sko og tasker i Lystrup.

En stabil midtjyde

Inger-Lis er oprindeligt fra Skive-området, men flyttede senere til Aarhus. Her uddannede hun sig i købmandsbutik, men tænkte alligevel, at hun nok aldrig ville få et arbejde, da hun, med egne ord ”gik og snakkede sådan et bondesprog”.

En tur til købmanden i Risskov skulle dog modbevise Inger-Lis’ fordomme. Han havde nemlig kun godt at sige, om folk der kom fra Midtjylland.

”I er så stabile, jer der kommer deroppe fra”, lød det.

Købmanden skulle få ret. Stabilitet, kan man vist roligt sætte på Inger-Lis og hendes arbejdsliv. Alt imens hun har opbygget en perle af en forretning, har hun også passet et andet fuldtidsjob gennem 41 år, hos teknologivirksomheden Terma.

6000 par sokker blev begyndelsen på karrieren

Sokker. Noget så banalt som sokker, skulle være det der satte gang i det hele. Tilbage i 1987 købte hun en kasse med 70 par sokker, som hun tjente på. Derefter blev det til en kasse med hele 6000 par og hun gentog forretningsstrategien med stor succes.

Derfra fik Inger-Lis muligheden for at prøve kræfter med salg af tøj. Resultatet af dette blev, at hun gennem de sidste 31 år, har været indehaver af Lystrups lokale dametøjsforretning, Cotton Look.

En kop kaffe, et godt råd eller bare en god snak

De sidste par år, har der åbnet et par tøjbutikker i Lystrup, som desværre måtte se sig nødsaget til at lukke igen. Cotton Look har dog overlevet dem alle. Opskriften på det, hænger måske, ifølge Inger-Lis, sammen med at hun har været her i så mange år, at hun kender folks navne og at hun elsker at snakke med folk.

”Det er jo et socialkontor, altså folk kommer her hvis cykelnøglen er væk eller de har brug for at sidde lidt ned. Så kan de få en kop kaffe og et stykke kage.”

Netop ordet socialkontor understreger, at Cotton Look, er mere end blot en tøjbutik

Det udgør, sammen med resten af torvet omkring Brugsen samt hallen overfor, nemlig byens samlingspunkt. Det er her man mødes og det er her man taler sammen om stort og småt. Ifølge Inger-Lis har torvet og ikke mindst hendes egen butik, en stor betydning for lokalsamfundet i byen.

Lystig lørdag i alle aldre

For nyligt afholdt Centerforeningen, som Inger-Lis også er en del af, et koncept som de kalder ”Lystig lørdag”. En lørdag som skabes gennem det fælles samarbejde om et stærkt lokalsamfund, blandt de lokale butikker. Brugsen sørger for pølser og fadøl, Inger-Lis står gerne for at bage kage og servere kaffe, måske endda et glas vin og dertil gode tilbud. Af og til er der slush-ice, popcorn og en hoppeborg til de mindste.

Der er altså rig mulighed for hygge, samvær og fællesskab i Lystrup, uanset om du er til slush-ice eller fadøl.

Inger-Lis forsøger dertil også at tilpasse sig butikkens mode efter flere aldersgrupper. Konebutik og bedstemortøj er af og til de fordomme, som Inger-Lis hører om sin butik. Hun kan dog fortælle med selvsikkerhed, at de ofte bliver manet til jorden, når kunderne kommer ind i butikken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *